12 teesiä auttamistyötä tekevän työntekijän jaksamiseen

20.02.2019

1)Itsensä arvostaminen

 Oma itse arvostaminen on listalla ensimmäisenä. Itsehoito lähtee omasta tietoisuudesta itsehoidon tarpeen suhteen ja tähän liittyvästä sitoutumisesta. Arvioi oma itsehoitotarpeesi kuten tekisit potilaallesi. Identifioi oma haavoittuvuutesi. Oman tilan arviointi kirjoittamalla tai muuten itsemonitoiroimalla, tai kertoa omasta edistymisestäsi. Turvaa se, että saa rehellistä ja rakentavaa palautetta lähimmiltäsi ja työtovereiltasi. Rakenna onnistunutta itsehoitoa sen sijaan että teet vain listaa siihen liittyvistä asioista, Tee siitä tärkeä prioriteetti omassa tavassasi tehdä työtä.

2) Etuihin uudelleen kohdentaminen

 Kohdista huomioisi ammatin tuomiin etuihin. Vahvista niitä asioita mielessäsi miksi teet omaa työtäsi. Mieti kiitollisuutta jota voit työtäsi kohtaan tuntea. Pohdi ajatusta siitä, kuinka elämän tärkeitä oivalluksia on se, ettemme pysty auttamaan toisia auttamatta samalla myös itseämme 

3)Vaarojen tunnistaminen

Tunnista ne vaarat joita työhön liittyy. Sano se ääneen. Tämä työ on vaativaa ja usein raastavaakin. Jaa tätä todellisuutta kollegojen kanssa. Varo klassisia työhön liittyviä stressaavia tekijöitä. Emotionaalinen eristyneisyys, stressaava asiakkaan käyttäytyminen, epäinhimilliset työskentelyolosuhteet, fyysinen uupuminen. Hyväksy itsestään selvät stressorit. Ole empaattinen armollinen itseäsi kohtaan. Älä jää yksin.

4)Kehon huomioiminen

Muista kehosi. Kunnioita omaa kehoasi. Sanonnoissa: terve sielu terveessä ruumiissa tai keho on sielun temppeli, on vissi totuus. Uni on perusta monelle tapaa kehon terveydelle. Vaikeudet unessa, unettomuus tai nukahtamisvaikeudet kostautuvat hyvin äkkiä meidän kaikenlaiseen hyvinvointiin. Lepo ja sen kautta uusiutuminen, voimien palautuminen on erittäin tärkeää. Huolehdi riittävästä ja hyvästä ravinnon saannista, nälkäkurkena ei pitkälle pötkitä. Säännöllinen liikunta tuo ja ylläpitää hyvinvointia ja auttaa jaksamaan monenlaista taakka ja toisaalta poistaa kehoon kertynyttä kuormittavaa energiaa. Keho ei ole vaan pään jatke, vaan koko keho on kaikkialla mukana ja muistaa kaiken kokemansa.

5)Ihmissuhteista huolehtiminen

 Ihmissuhteista huolehtiminen. Erakkona on näitä hommia vähän haasteellista tehdä. Työpaikan ihmissuhteista ja työpaikan ulkopuolisista ihmissuhteista huolehtiminen on tärkeää. Kysy itseltäsi:" Mikä on mun ns.posse?" Keneen turvaan töissä ja kotona. Töissä olevat kannattelevat ihmissuhteet auttavat meitä tekemään, jaksamaan ja tekemään työtämme paremmin.

6)Rajojen asettaminen

Rajojen asettaminen. Tämä on monen meistä akilleenkantapää. Me olemme usein niitä miehiä ja naisia, jotka eivät osaa sanoa ei. Rajoja on syytä miettiä suhteessa itsen ja muiden välillä. Työn ja vapaa-ajan välillä. Jos olet töissä auttamistöissä ja harrastat punaista ristiä ja orpokissojen hoivakodin toimintaa on ehkä hyvä miettiä onko järkee vai ei. Työssä kello 10 kahvit kunniaan. Hurlumheissä ja tehokkuudessa työn tauot tuppaa unohtumaan. Uskalla valikoida potilaasi. Joskus se on todella tärkeää. Älä allakoi itseäsi tukkoon, vaan jätä sinne hengitystilaa vaikka systeemi huutaisi mitä. Työn ja vapaa-ajan rituaali luominen on tärkeää. Mitä minä siirryn työmoodista vapaa-ajalle. Tässä voi olla hyvin luova.

7)Kognitioiden uudelleen rakentaminen

Kognitioiden uudelleen rakentaminen. Monitoroi omaa sisäistä dialogiasi. Indentifio haitalliset odotukset omasta suoriutumisesta, jotka ovat tyylin tämä kaltaisia:" Minun tullee aina onnistua potilaiden/asiakkaiden kanssa. Mulla ei voi olla ongelmia, koska mähän oon allalla. Ole empaattinen itseäsi ja ajatuksiasi kohtaa kohtaa ne mindfullisti ja arvostavasti ja yritä olla tuomitsematta itseäsi näistä ajatuksista.

8)Terveellisten pakokeinojen vahvistaminen

 Ylläpidä ja vahvista terveellisiä pakokeinoja. Varo nurkan takana vaanivaa päihteiden tarjoamaa pakokeinoa tai eristäytymistä ympäristöstä. Matkustele jos voit, harrasta, naura, ole leikkisä eli vahvista omaa JIM elämää eli Jotain Ihan Muuta. Pidä minilomia ja muita breikkejä. pakokeinojen vahvistaminen

9)Kukoistavan ympäristön luominen

 Luo kukoistava ympäristö. Älä lähde ensimmäiseksi syyllistämään itseäsi mahdollisesta työympäristön ongelmista. Arvio omaa työympäristöäsi kuuden dimension avulla: työnmäärä, kontrolli, palkitsevuus, yhteisöllisyyden tunne, kunnioitus ja yhteiset arvot. Mihin et ole tyytyväinen ja mitä sille voidaan tehdä. Korkeat odotukset työstä ja tiukat rajat on toksinen kombinaatio. Paranna työympäristösi fyysistä laatua, sähköpöytää kehiin ja puhdas ilma on perusoikeus työpaikalla.

10)Oma terapia

Oma terapia . Hoida itseäsi niin kuin sanot hoitavasi muita. Pidä huolta itsestäsi. Tutkaile itseäsi, jos huomaat vastustavasi omaa hoitoa. Palaa työurasi aikana omaan hoitoon säännöllisesti ilman häpeän tunnetta. Yhdistä mahdollisesti terapiaan sitä tukevia muita elementtejä kuten luovat taiteet tai mindfullness taidot.

11)Henkisyyden ja mission vaaliminen

Oma terapia . Hoida itseäsi niin kuin sanot hoitavasi muita. Pidä huolta itsestäsi. Tutkaile itseäsi, jos huomaat vastustavasi omaa hoitoa. Palaa työurasi aikana omaan hoitoon säännöllisesti ilman häpeän tunnetta. Yhdistä mahdollisesti terapiaan sitä tukevia muita elementtejä kuten luovat taiteet tai mindfullness taidot.

12)Luovuuden ja kasvun kasvattaminen

Luovuuden ja kasvun kasvattaminen. Ole ammatillisesti innostunut itsesi kehittämisestä uusien taitojen ja ymmärryksen hakemisessa ja vanhojen hyvien vaalimisessa. Sitoudu työhön niin, että se on työuran kestävä kehitysprojekti, jossa on aina mahdollista saada uutta ymmärrystä asioihin. 

(c) Norcross & Guy (2007). Käännös (c) Heikki Merimaa. Perustuu luentoon työntekijän jaksamisesta TAYS (2018)

https://www.compassionfatigue.org/pages/selftest.html

Merimedi | Psykoterapiaa, työnohjausta ja koulutusta
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita